Malicious Apps In Play Store

Apple yüzünüzü uygulamalarla paylaşıyor, yeni bir mahremiyet endişesi !

Yüz ifadelerinizi taklit eden Poop uygulaması sadece bir başlangıç olarak görünüyor.

 

IPhone X’in  yüz haritalama teknolojisi  çok kompleks ve güzel bir mühendislik örneği fakat Apple şu ana kadar bir sürü uygulamayla yüzünüzü paylaşmaya başladı. Bir fotoğrafın ötesinde, iPhone X’in ön sensörleri, yüzünüzün 3D modelini yapmak için 30.000 noktayı tarıyor. Aslında bu iş Hollywood stüdyosu gerektiren bir animasyon işi ama uygulama bunu mikro saniyeler düzeyinde yapıyor.

 

Peki uygulamalar yüz veriniz ile ne  yapmak isteyebilir ? Depresyonda olup olmadığınızı anlamak için ifadelerinizi takip edebilirler. Cinsiyetinizi, ırkınızı ve hatta cinsel kimliğinizi bile tahmin edebilirler. Mağazalarınızda sizi gözlemlemek veya caddede yürürken yüzünüzü ellerindeki  diğer verilerle birleştirebilirler.

 

Uygulamalar şu an  bu şeylerin çoğunu yapmıyor. Ancak sorulması gereken esas soru Apple bunu durdurmak için yeterince önlem alıyor mu? Apple geçtiğimiz günlerde uygulama izinleri ile ilgili  bir değişiklik yaptı ve yüz verilerine erişmek isteyen uygulamalar için  gizlilik politikası’nın onaylanması gerektiğini duyurdu.( geliştiricilere de yüz verisini hangi amaçla kullanacağını soruyor )

 

Apple sözcüsü Tom Neumayr, ‘Mahremiyeti ve güvenliği çok ciddiye alıyoruz’ dedi. ‘Bu taahhüdü, Face ID verileri etrafında oluşturduğumuz güçlü teknik koruma ile iPhone X’deki Güvenli Enklav ve iOS’a yerleştirdiğimiz diğer pek çok teknik korumayla sağlıyoruz.’ diye aktardı.

 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin politika analisti Jay Stanley ise ‘Oldukça endişelenmemiz gerekiyor’ dedi. Bugün olmasa bile, çok yakında  Apple’da olmasa bile Android’de kötü niyetli kullanımları göreceğiz.’ dedi.

 

Yüzünüz etrafında oluşturulan kafes  ve göz kapaklarınızda, ağzınızda ve diğer noktalarda oluşturulan 52 benzersiz mikro hareket canlı olarak okunuyor.Apple şimdilik güvenli Enklav üzerinde oturum işlemi için kullanıyor fakat diğer uygulamalar, bu verileri kendi sunucularına kaydedebilir.

 

Kendi 3 boyutlu çiziminizi görmek için, MeasureKit adlı  uygulamayı indirin ve bir iPhone X ile uygulamayı açın. Apple’ın hazırladığı yüz verilerini uygulamada görebiliyorsunuz. Uygulamanın yapımcısı Rinat Hanov, yüzünüzün bir modelini dışa aktarmanıza olanak tanıyan bir özellik eklemeyi planladığını ve böylece bir mini 3D çıktı alabileceğinizi söylüyor.

 

 

 

Facebook ve Google, fotoğraf hizmetlerine yüklediğimiz resimdeki yüzleri tanımlamak için AI kullanıyor. (Biyometrik verileri koruyan birkaç eyaletten biri olan Illinois’de dava açılıyor.) Facebook’un duyguları temel alan bir içerik sunma konusunda bir patenti var ve Apple 2016’da duyguları saptamada uzmanlaşmış Emotient adlı bir startup’ı satın aldı.

 

Kairos gibi şirketler ise kameraları kullanarak cinsiyet, etnik köken ve yaş ile insanların düşüncelerini tanımlayan bir yazılım hazırlıyor. Son 12 ayda Kairos, reklamları ve ürünleri iyileştirmek isteyen müşteriler için 250 milyon yüz okuduğunu söyledi.

 

Şunu unutmamak gerekiyor ki biyometrik verilerimiz çok kıymetli ve yüz verisi de bunlardan biri.